Pojďme se dnes mrknout na to, jak krmit psy. Nechci si s vámi povídat o tom, zda krmit BARFem, granulemi či konzervami. Na to odborníci nejsme. To by byla otázka spíše na veterináře či psího výživového poradce. Také záleží na vašich časových a finančních možnostech, případně návycích. Spíše toto téma vezmeme z pohledu kultury stolování. Divili byste se, kolik našich klientů na začátku spolupráce dělá při krmení poměrně zásadní chyby. A protože my osobně považujeme krmení psů za jednu z nejdůležitějších částí každého dne a tento rituál velice rádi využíváme k budování vztahu s našimi i cizími psy, popovídám vám, jak to u nás probíhá.

Vánoce, Vánoce přicházejí

V první řadě nikdy nenecháváme psům celodenní přístup k žrádlu. Toto bývá jedna ze základních chyb, se kterými se setkáváme, obzvláště u psů pobývajících na dvoře. A přitom je to nesmírně důležité. Krmení přesně stanovených dávek 1x – 2x denně nám pomáhá v utváření vztahu se psy. My jsme ti, kdo jim přiděluje jídlo. My jsme ti, s kým si spojují něco, co je jim velice příjemné. A to rozhodně chceme!

Někdy se setkávám s tím, že psi, jejichž úkolem je pouze dělat lidem společníka, bývají apatičtí. Nic moc je nebaví, nic moc je netěší, doma jen šontají či polehávají. A když mají navíc celodenní přístup k žrádlu, tak je nic nedokáže vytrhnout z letargie. Jeden náš klient také nechával svému psovi přístup k žrádlu celý den. Tvrdil mi, že není moc pažravý, že se toho celý den skoro nedotkne. Okamžitě jsme rituál krmení změnili a ejhle. Pes se začal na svůj příděl těšit, okamžitě hned vše zblajzl a jakoby ožil. Není hezčí pocit, než to, když se váš pes na jídlo těší a okamžitě má snědeno. Vzpomínáte, jaké to bylo, když jste byli malí a těšili se na Vánoce? Dopřejte psům Vánoce každý den. Nemalý bonus tohoto způsobu krmení je i to, že máte naprosto dokonalý přehled o zdravotním stavu svého psa. Ve chvíli, kdy například my zjistíme, že psi nežerou, nebo třeba jen žerou pomaleji, než obvykle, začneme je více pozorovat a obvykle to signalizuje nějakou potíž.

Odměrka, základ rodiny

Další věcí, na které lpíme, je přesná dávka krmiva. Jsme zastánci odměrek. Naše nejmladší Dorka v pubertě hodně vyrostla, všude jí lezly kosti, vypadala jakobychom jí týrali hladem. Někdy nemůžou psi přibrat z různých důvodů, ať jsou to paraziti, odlišné spalování energie, či nějaké zdravotní obtíže. Tím, že víme, kolik žrádla dáváme, jsme jako první věc zkusili prostě dávku zvýšit nad její váhový limit. Okamžitě to zabralo, takže bylo jasné, že nejde o zdravotní problém, ale jen potřebuje více žrádla. Triviální, že? Vypadá to jako banalita, ale hlídat váhu u psů je nesmírně důležité. Vnímáme to obzvláště proto, že se čím dál častěji setkáváme s obézními psy.

Hodina H

Někteří cvičitelé doporučují dávat psům jídlo vždy ve stejnou dobu. Toho rozhodně zastánce nejsme, připadá nám to velice nepraktické jak pro psa, tak pro majitele. Psi si velice rychle vytvoří tzv. vnitřní hodiny. Na cokoli. Pokud dáváte jídlo ve stejnou dobu, tělo psa si zvykne a začne v tu dobu mít hlad. A začne otravovat. Změní se vám podmínky a pes, který bude mít silně vytvořený návyk na čas, to bude snášet velice špatně. A vy možná ještě hůř, protože jste zvyklí, že pes vždy dostává v 8 hodin a teď nejste schopni to zajistit. Pokud máte psa, který jí v naprosto rozdílné časy, tak z nějakého zpoždění nebudete dělat vědu ani vy, ani on. Je pro vás oba výhodné mu dávat jídlo tak, aby v tom nenašel žádný časový klíč. Nebojte, hlady neumře.

Očistná kůra

Když už jsme u toho umírání hlady, našim psům dáváme minimálně jednou týdně hladovku. Je dobrá na pročištění organismu. Náš nejstarší desetiletý Vincek si ji dokonce sám někdy prodlouží. I když jim kručí v břiše, je to pro ně velmi příjemné úplně se vyprázdnit. Vždyť pravidelný půst se doporučuje i u lidí.

Doporučujeme také vynechat ranní příděl žrádla tehdy, když očekáváte, že bude mít pes během dne nadměrnou fyzickou aktivitu. Rozhodně nekrmte psa dvě až tři hodiny před běháním, skákáním nebo větším skotačením, zbytečně zvyšujete riziko velmi nebezpečné torze žaludku.

Etiketa stolování

Důvodem pro cílené udržování slušného chování psů před krmením je ukázat jim, že to máme ve svých rukou. U nás po celou dobu přípravy krmení musí psi čekat a být klidní. Dříve dostávaly posazení, ve kterém museli vydržet po celou dobu, dnes už povel ani nepotřebují. Jakmile se k nim s miskami otočíme, jejich úkolem je sednout si a vydržet. Psi v aktivním výcviku dostávají před jídlem pár povelů, které jsou jim ušité na míru. Poté čekají na gesto, že mohou jíst. Každý z našich psů má svoji vlastní misku položenou vždy na stejné místo. Při jídle si všímají pouze svého žrádla, neexistuje, aby chodili do cizích misek. Když některý dojí jako první, v klidu čeká, než dojedí ostatní, případně sám od misek odchází. Pokud pes odejde od rozjedeného jídla, miska je mu okamžitě odebrána a dostává jídlo až zase při příštím krmení. Ale to se u nás nestalo už roky.

Když každému z našich psů někdo z rodiny sáhne do misky, přestanou jíst a ustoupí. Vyjma vyjádření respektu směrem k vám má toto chování  několik praktických důvodů: když jim zapomeneme dát předepsané léky a musíme je ještě přidat do žrádla či když se naše malá dcera při krmení motá a snaží se pomoct.

Podtrženo, sečteno

A teď malý motivační příběh opět o naší hvězdě Dorotce. Její krmení bylo ze začátku o nervy. Byla z útulku zvyklá, že před jídlem nastává hotová davová psychóza a toto chování si přenesla i k nám. Před jídlem vyváděla, pískala a štěkala, nebyla schopná se uklidnit. Při jídle byla ve stresu, jedla rychlostí blesku (nadměrné hltání by mohlo také způsobovat zdravotní komplikace). Jakmile dojedla, cpala se ostatním psům do misek, klidně je i odstrčila. Naštěstí jsou naši starší psi zvyklí, že takovou nekázeň řešíme my a nezačali si ji s Dorkou řešit oni. Okamžitě jsme začali s nápravou. Její usměrnění a trvání na slušném chování způsobilo, že se výrazně zklidnila. Jeden z nejhezčích pocitů pro nás bylo, když začala jíst normálním tempem a přestala být ostražitá. Nyní je schopná jíst vedle dvou dalších domácích psů a za zády mít klidně další dva cizí. Do misky ji pravidelně sahá naše malá dcerka, vytáhne jí pár granulí a Dorotka je úplně v klidu. Ví, že při dodržení pravidel dostane svůj příděl, o který ji nikdo nepřipraví, a může se cítit i u žrádla v bezpečí. Proto neřeší okolí, které máme pod kontrolou my. A konečně pro nás všechny začalo být  každodenní krmení pohodička.

 

Mohlo by se vám také líbit: